Nieuws

2023

Najaarstoernooi op dinsdag 14 november
De weergoden leken ons heel goedgezind! De middag van ons clubtoernooi begon zonnig en droog. De voorzitter heette iedereen welkom. De indeling van de partijen hing al op het bord, dus we konden al gauw aan de slag. Zoals wel vaker was een enkele partij al snel afgelopen, terwijl de andere partij door de bel werd beëindigd.
Een warme kop koffie of thee met een heerlijke plak cake versterkte de inwendige mens om daarna weer klaar te staan voor de tweede partij. Daarin moesten sommige relatief nieuwe leden het afleggen tegen de meer geoefende spelers. De sfeer was er overigens niet minder om.
Na de tweede pauze moest iedereen weer héél gauw van start, want er dreigde regen aan te komen. Zo gezegd, zo gedaan. Iedereen stond goed en wel op de baan, toen het begon te regenen… Helaas, in de soms stromende regen werden de partijen gespeeld. Sommigen waren – in dit geval gelukkig – snel klaar, anderen wilden tot het gaatje gaan. Uiteindelijk kwamen de die-hards als verzopen katjes binnen.
De standen werden genoteerd en de toernooicommissie boog zich over de uitslagen. Intussen werd een biertje en een wijntje gedronken en gezellig gekeuveld. De kantine was goed bevolkt met spelers en supporters!
Voor de uitslag kwam, werd de toernooicommissie en degenen die ons zo goed hadden verzorgd, Tineke en Gerda, bedankt met een bos rozen. Ook benadrukte de voorzitter dat het geweldig was dat Skarboule er veel nieuwe leden bij gekregen heeft dat er nu zoveel nieuwe leden meededen aan het toernooi!
Toen kwam de uitslag, voor de dames en de heren. De winnaars kregen allen een mooie theedoos met inhoud. Zie ook de foto’s op de fotopagina.

Dames:
1e plaats: Yolanda Oomen, 2W 18
2e plaats: Etty de Haan, 2W 6
3e plaats: Cobie van der Wal, 2W 2
4e plaats: Anneke van der Linden, 2W -1
5e plaats: Anneke Annema, 1W 1

Heren:
1e plaats: Anne Wever, 3W 29
2e plaats: Geert Hoekstra, 3W 16
3e plaats: Hans de Haan, 2W 15
4e plaats: Ton den Ouden, 2W 9
5e plaats: Alle Hosper, 2W 9

2W 9 = twee winstpartijen met een saldo van 9 punten.


Bekertoernooi tegen The Flying Boules op dinsdag 24 oktober
Het zag er uit als een druilerige dag. Toch konden we droog beginnen. Onze voorzitter Hans de Haan heette iedereen welkom en wenste iedereen een fijne speeldag toe. In de ochtend werd door de veertig deelnemers één partij gespeeld. De koppels werden samengesteld door het kiezen van een speelkaart: zwart voor Joure, rood voor Emmeloord. De teams zochten de juiste baan op en tosten wie er mocht beginnen. Zoals wel vaker gebeurt, waren er een paar partijen al snel beslist. Bij één partij vorderde het slechts met puntje voor puntje. Een grote achterstand van de leden van The Flying Boules werd langzaam ingelopen tot de stand uiteindelijk op 12-12 stond. De beslissende punt werd gegooid door The Flying Boules en daarmee wonnen zij deze partij.
Na de lunchpauze met heerlijke soep en een gehaktbal ging de tweede partij snel van start. Er dreigde namelijk regen aan te komen in de loop van de middag. Die tweede partij leverde dezelfde uitslag op als de eerste ronde: 8-2 voor Skarboule.
Al snel werd de derde partij gespeeld, helaas deels in de regen. Deze ronde liep voor The Flying Boules iets beter af, maar niet goed genoeg om de beker weer in handen te krijgen. De einduitslag was 21-9 voor Skarboule. De voorzitter van The Flying Boules bedankte Skarboule voor de gastvrijheid en de gezellige dag en overhandigde de wisselbeker aan de voorzitter van Skarboule. Volgend jaar gaat de beker sowieso weer naar Emmeloord, want daar wordt het volgende bekertoernooi gespeeld. Zie de foto’s op de fotopagina.


Jouster Merke toernooi op 30 september
Hoewel het toernooi pas om tien uur begon, stonden de eerste deelnemers al om half negen voor de deur. Het weer zag er goed uit en iedereen had er zin in.
Alle deelnemers werden welkom geheten door de voorzitter Hans de Haan. Daarna gaf Gerke Woudstra een toelichting op de indeling en het poulesysteem. Ook vertelde hij dat het gehele inleggeld besteed werd aan prijzen. Supermarkt Jumbo in Joure legde daar ook nog eens per team drie euro bij. Dat betekende heerlijke prijzen met lekker vlees.
Iedereen team had een nummer gekozen en ontving voor aanvang van de wedstrijden een kaartje waarop twee voorgelote wedstrijden stonden. Die werden ‘s ochtends gespeeld. Na de lunch werden er drie wedstrijden gespeeld in vijf poules. In iedere poule zaten vier teams, behalve in de laatste poule. Die bestond uit zeven teams.
In de ochtendpartijen was het afwachten wie tegen wie zou spelen. Er werd in overleg met de teamgenoot en geconcentreerd gespeeld. Dat leverde mooie partijen op, met in de eerste ronde een paar partijen die eindigden in een eindstand 13-12. En soms kon een team nog zo goed spelen, maar werden ze toch met grote cijfers verslagen.
De tweede ronde was iedereen warm gespeeld en waren de verschillen iets minder groot over het algemeen. De eindstand van die twee partijen bepaalde in welke poule een team terecht kwam.
En toen was het pauze. Tijd om weer even bij te kletsen met oude bekenden. De lunch met soep en gehaktbal en eventueel een zelf meegebracht broodje gaf de nodige energie voor de middagpartijen. Ook die partijen werden in goede sfeer en op een sportieve manier afgewerkt.
Al met al was het een prachtige dag, met een mooi deelnemersveld, heerlijk weer, lekkere prijzen en veel gezelligheid. Na de prijsuitreiking ging iedereen tevreden huiswaarts. Zie ook de foto’s op de fotopagina.

Uitslag
Poule A1

 1. Wiebe de Hoop en Johannus Akkerman, 5W33: Winnaars van het toernooi.
 2. Eric vd Sluis en Frank Duijn, 3W18

Poule A2

 1. Teake Dijkstra en John Krol, 4W21
 2. Nico Nauta en Annie Schurer, 4W15

Poule A3

 1. Joop Middelbos en Annemarie Koehoorn, 3W28
 2. John Scheffer en Jaap Smit, 3W16

Poule B1

 1. Sytse Visser en Bertus Westerveen, 4W19
 2. Geert Hoekstra en Hans de Jong, 3W4

Poule B2

 1. Wiepie de Boer en Roel Plantinga, 4W18
 2. Ineke Hilverink en Bow Jan Bouma, 3W-2

Poule B3

 1. Martin en Hannie Harder, 3W14
 2. Ina vd Zaag en Sietske Nijboer, 3W4
 3. Ton en Carola den Ouden, 2W-13

Open dag op zaterdag 26 augustus
Het leek er in eerste instantie op dat de open dag in het water zou vallen. ’s Morgens tijdens de laatste voorbereidingen kwamen er nog pittige buien langs. Rond half een klaarde het op. Dat bleek het startschot voor een prachtige middag te zijn! Al snel na één uur druppelden de belangstellenden het terrein op, waaronder wethouder Luciënne Boelsma. Voorzien van een welkomstwoordje en een consumptiebon werd eenieder begeleid bij een viertal oefeningen ter voorbereiding op het jeu de boules spel. De beginselen werden uitgelegd: hoe houd je de boule vast en hoe werp je. Rollen of met een boogje gooien? Even oefenen op werpen op een bepaalde afstand, richten op een doel, een specifieke boule raken en bovenop een boule gooien. Het bleek niet zo gemakkelijk te zijn als het eruit zag.
Vervolgens kon men de meest ervaren spelers de verschillende technieken zien toepassen, waarbij er ook uitleg gegeven werd. Helaas, de regen gooide toen even roet in het eten. Tijd voor een lekkere kop koffie of thee met een stroopwafel! Na die pauze werd er een aantal partijtjes gespeeld met de belangstellenden met uitleg over techniek en tactiek. Intussen werden ook weer nieuwe bezoekers verwelkomd.
Het was een prachtige middag met ruime belangstelling en gezelligheid. We kijken met tevredenheid terug op een geslaagde open dag. Zie ook de foto’s.


Zomertoernooi op donderdag 10 augustus
Op deze donderdagmiddag vond het jaarlijkse zomertoernooi plaats. Vanwege de weersverwachting was het toernooi een week uitgesteld. Dat bleek een goede keus. Het was prachtig bouleweer, niet te warm of te koud en geen regen. We hadden een goed deelnemersveld. Een paar deelnemers speelden één of twee partijen, maar de meesten speelden er drie.
Zoals gewoonlijk werden we welkom geheten door onze voorzitter Hans de Haan en toernooileider Roel Plantinga. Er werden drie partijen gespeeld. Tijdens de eerste ronde waren sommige partijen vrij snel afgelopen. Bij één partij moest de bel eraan te pas komen: de stand op dat moment was 11-8. Daarmee kwamen de winnaars op een winst van 13-10.
Ook tijdens de tweede ronde ging het er vergelijkbaar aan toe en weer was er één partij met slechts één punt verschil net op tijd klaar.
Tussen de partijen door werd er gezellig bijgekletst en de sfeer zat er goed in.
Na de derde ronde werden de punten door Foppe Hofstra opgeteld en de prijzen in de vorm van een meerkleurige potchrysant uitgereikt. Voor de altijd prettige bediening in de kantine kreeg ons lid Janny Griep ook een potchrysant. En de toernooicommissie werd met een applaus bedankt.
Uitslag:
1e plaats: Jan van Aalderen, 3W26
2e plaats: Ton den Ouden, 3W25
3e plaats: Maaike Sietsma, 3W23
4e plaats: Jeltsje Wever, 3W18
5e plaats: Hans de Jong, 3W15
6e plaats: Tjallie Hofstra, 2W15
7e plaats: Yolanda Oomen, 2W12
8e plaats: Tineke Boersma, 2W10
9e plaats: Eelke vd Wal, 2W10
10e plaats: Alle Hosper, 2W9

En na deze vaak spannende strijd kregen we een heerlijk Chinees buffet. Dat kwam goed uit, want van zo’n heerlijke middag in de buitenlucht krijg je wel trek. Voor iedereen was er wel iets naar de zin, want er was een grote variatie aan Chinese gerechten. Als afsluiter kregen we nog een lekker ijsje. Het was een heel geslaagde middag. En het mag gezegd worden: complimenten aan Maaike Sietsma, die de derde plaats wist te veroveren, terwijl zij toch pas een paar maanden lid is!
Ook de foto’s van dit toernooi zijn op deze website te vinden.


Clinic bij Openbare basisschool De Brêge
Aan het eind van het schooljaar op 21 juli kregen ook de leerlingen van De Brêge een clinic van een viertal van onze leden. De leerlingen waren heel enthousiast en met z’n allen maakten ze er een mooie ochtend van!


Basisschool Twa Fjilden krijgt clinic bij Skarboule
Op 3 juli kreeg Skarboule twee keer een groep van tien kinderen van basisschool Twa Fjilden eveneens uit Joure op visite. Doel was om hen kennis te laten maken met het jeu de boulesspel. Tussen half een en twee uur werd er voor hen een clinic georganiseerd.
Na een korte inleiding werd er geoefend in het gooien van een jeu de boulesbal in een ring. Daarna werd het geleerde in de praktijk gebracht met een echt jeu de bouleswedstrijdje.
De leerlingen waren zeer gemotiveerd bezig en probeerden bij het onderdeel ‘de bal in de ring’ zoveel mogelijk punten te scoren. Best een moeilijk onderdeel. De meesten slaagden er toch in minstens één keer een punt te halen. Er waren ook kanjers bij die vijf of zes keer de bal in de ring wisten te gooiden.
Ten slotte werd er heftig gestreden bij het jeu de bouleswedstrijdje waarmee de clinic werd afgesloten. Skarboule wil Lieke Lubbers, verenigingsadviseur en project medewerker van Sportbedrijf De Fryske Marren, Tjenkje Haagsma, intern begeleider en leerkracht Jeltje Sikma, beiden van de Twa Fjilden heel hartelijk dank zeggen voor de voorbereidende werkzaamheden en begeleiding en Geert Hoekstra en Hans de Haan van Skarboule voor de instructie. Tot slot een bedankje van een meisje aan Geert Hoekstra na afloop van de clinic: “Dank u wel, meneer.” (Zie ook www.grootdefryskemarren.nl op 10 juli 2023)


Niet op vakantie toernooi op donderdag 29 juni
Om iets na enen gingen we van start na de welkomstspeech van Hans de Haan. De eerste ronde verliep voor een aantal dramatisch en voor hun tegenstanders dan weer heel goed. Een enkele partij eindigde in 13-11 of 13-8. Gelukkig was er in de eerste pauze een lekkere koek bij de koffie, van Aly Hosper want die was jarig!
De tweede ronde werd iets later begonnen vanwege een miezerig buitje dat overging in een korte maar flinke bui. Die rust deed onze deelnemers kennelijk goed, want in de tweede ronde waren de verschillen kleiner. Men kwam beter in het spel.
In de derde ronde eindigde geen enkele partij in 13-0, wat vooral in de eerste, maar ook in de tweede partij wel het geval was.

Uitslag van eerste naar vijfde plaats:

Aly Hosper, 2W12
Anneke Annema, 2W11
Etty de Haan, 2W5
Martha Miedema, 2W5
Corrie Hoogkamp, 2W0

Ton den Ouden, 3W27
Jan van Aalderen, 3W25
Klaas Hoekstra, 3W24
Anne Wever, 2W19
Jan Schokker, 2W9Op Koningsdag en Hemelvaartsdag is de baan gesloten.

Jouster boulers kampioen Voorjaarstoernooi op zaterdag 22 april
Zaterdag werd het jaarlijkse open Voorjaarstoernooi gespeeld. Met dertig koppels uit voornamelijk de noordelijke provincies werd tijdens vijf partijen gestreden om het kampioenschap. Het was een gezellig weerzien met ‘oude’ bekenden uit o.a. Sneek, Emmeloord, Lemmer, Ternaard, Drachten en Zuid-Scharwoude. Van Skarboule deden acht koppels mee: Wiepie de Boer en Roel Plantinga, Hans de Jong en Ina vd Zaag, Jeltsje en Anne Wever, de broers Oane en Klaas Hoekstra, Aly en Alle Hosper, Eelke vd Wal en Geert Hoekstra, Anneke Annema en Jan Schokker en Joop Melchers en Yolanda Oomen.

In de ochtend werden twee partijen gespeeld in de zon en warmte. ‘s Middags ging het toernooi verder op basis van de uitslagen van de eerdere partijen door middel van een poulesysteem. In de zeven poules waren de verschillen kleiner dan bij de ochtendpartijen. De eerste twee middagpartijen werden nog in de zon en met droog weer afgewerkt. Gelukkig waren de deelnemers niet van suiker, want de derde partij werd in de (stort)regen gespeeld. Slechts in twee poules was er één koppel dat alle vijf partijen had gewonnen. In de sterkste poule was dat het koppel Roel Plantinga en Wiepie de Boer. Zij werden daarmee kampioen.
Het was ondanks de regen tijdens de laatste partij een zeer geslaagd toernooi, waarbij de gemoedelijkheid van onze club werd geprezen, ook dankzij onze dames Cobie vd Wal en Janny Griep.

De uitslagen van de prijswinnaars
A1 eerste plaats: Wiepie de Boer en Roel Plantinga, 5W +32
A1 tweede plaats: Erik vd Sluis en Dirk Beemsterboer, 3W +16
A2 eerste plaats: Gerjan de Roos en Elly Prins, 5W +37
A2 tweede plaats: Teake Dijkstra en Jeroen de Vrij, 3W +2
A3 eerste plaats: Anne en Jeltsje Wever, 4W +13
A3 tweede plaats: John Knol en en Bindert de Vries, 3W +13
B1 eerste plaats: Bouwe Jan Bouma en Otte de Jong, 4W +14
B1 tweede plaats: Oane en Klaas Hoekstra, 2W +5
B2 eerste plaats: Gerrit Rijpstra en Johan vd Weg, 4W +20
B2 tweede plaats: Rint Schaap en Wiebe de Hoop, 3W +6
B3 eerste plaats: Willie Roelofs en Jannet vd Weg, 4W +9
B3 tweede plaats: Baukje Kroeze en Harrie Burmania, 2W +14
C1 eerste plaats: John Scheffer en Rien Kaman, 2W -1
C1 tweede plaats: Mart Bron en Jan Krol, 2W -10
C1 derde plaats: Geke de Wolf en Eva Somi, 2W -12


Drie euro toernooi op dinsdag 21 maart
Weliswaar kort na het vorige toernooi werd het Drie euro toernooi georganiseerd op dinsdag 21 maart, maar de belangstelling was er niet minder om. De hele ochtend had het nog geregend, dus er waren meerdere mensen die twijfelden of het wel door zou gaan. Na twaalven werd het droog en al gauw na aanvang van het toernooi kwam er af en toe zelfs het zonnetje door.
Er waren 30 deelnemers. Er was geloot en de eerste partij ging van start om één uur. De eerste partijen waren al snel klaar met een uitslag van 13-3. Bij de laatste partijen was het lang spannend en was de uitslag 13-12.
Na de eerste partij stond de koffie en thee klaar met een heerlijke plak cake van een jarig lid.
Ook tijdens deze ronde waren de verschillen weer groot. Er waren uitslagen van 13-11, maar ook van 13-1 en 13-3. En ook tijdens de derde ronde waren er korte en lange partijen. Bij verschillende partijen stond men eerst flink achter en haalde men ten slotte toch weer in. De een verloor nipt daarbij, de ander won met toch nog een aardig verschil. Kortom, het bleef hier en daar heel spannend.
Tijdens het wachten op de uitslag genoten we van een drankje en een borrelnootje. En toen was de uitslag daar! Wat waren die prijzen? In natura? Lekkere vlees- en kaasprijzen. De winnaar ging er met een heerlijke rollade vandoor, de laatste met twee gehaktballen. Beide niet verkeerd.
Na een bedankje voor Cobie vd Wal en Margot Berlijn voor bewezen diensten in de kantine en aan Roel en Gerry Plantinga en Foppe Hofstra voor de organisatie, de prijsuitreiking en een foto van de prijswinnaars, ging iedereen moe maar tevreden huiswaarts.


Boules en stamppot op donderdag 2 maart
Op donderdag 2 maart werd het jaarlijkse stamppottoernooi gespeeld met 29 deelnemers. De partij in de ochtend werd nog in de kou met een heel voorzichtig zonnetje gespeeld. Daarna kon men opwarmen met een keuze uit drie soorten stamppot: boerenkool, zuurkool en hutspot, met gehaktbal. ’s Middags werden er nog twee partijen gespeeld, nu in de volle zon. De boules werden in volle concentratie gegooid. Toch lukte het de een wel en de ander niet om daarmee succes te hebben. Aan het eind van de dag bleken er tien prijswinnaars te zijn die een appeltaartje kregen. De beste spelers kregen bovendien nog een bus slagroom erbij. Twee deelnemers kregen een aanmoedigingsprijs, een paar flinke muffins. Ook de dames van de kantine, Janny Griep en Cobie vd Wal, kregen een lekker appeltaartje. Roel Plantinga, de wedstrijdleider, werd ook bedankt met een presentje. Al met al kon er worden teruggeblikt op een gezellig toernooi.

 1. Ale Hosper, 3W23
 2. Ina vd Zaag, 3W10
 3. Ton den Ouden, 2W17
 4. Yolanda Oomen, 2W13
 5. Wiepie de Boer, 2W9
 6. Etty de Haan, 2W8
 7. Wietske Kerkhof, 2W8
 8. Anne Wever, 2W8
 9. Tjallie Hofstra, 2W5
 10. Gerke Woudstra, 2W10

Aanmoedigingsprijs:
Tineke Boersma, 0W-23
Mieke Kielstra, 0W-16


Snerttoernooi Dinsdag 24 januari was het weer zover… Het eerste toernooi sinds een paar jaar. De deelname was dit jaar groot, zo’n 46 boulers. Er werden drie wedstrijden gespeeld door middel van een toss-systeem, één voor de lunchpauze en twee erna. Er werd weer volop gestreden en vooraf, tussendoor en naderhand bijgekletst. Ook de catering was weer goed verzorgd: koffie, thee, cake, snert met roggebrood en katenspek, een drankje en borrelnootjes achteraf. Na afloop werden de prijswinnaars bekend gemaakt, de vier hoogst geëindigde dames en de vier hoogste geëindigde heren. Zij kregen allemaal een heerlijk pakket van Bakkerij Hallema.

De eerste vier dames waren:

 1. Sietske Nijboer, 3W17
 2. Tineke Boersma, 3W13
 3. Martha Miedema, 2W19
 4. Gerry Plantinga, 2W11

Bij de heren was de uitslag, met een gedeelde eerste plaats:

 1. Wiepie de Boer, 3W29
 2. Eelke vd Wal, 3W29
 3. Ton den Ouden, 3W28
 4. Douwe Terwisscha van Scheltinga, 3W21

Nieuwjaar Op 3 januari vond de eerste speeldag van het nieuwe jaar plaats. Er werd eerst een partij gespeeld en daarna vond de uitreiking plaats van de bekers voor de clubkampioenen van 2022 onder het genot van een hapje en een drankje. De uitslagen voor de eerste drie dames lagen heel dicht bij elkaar, met slechts tienden van een procent verschil. Sietske Nijboer bleek als hoogste geëindigd met een winstpercentage van 53,51%, terwijl Ina van der Zaag een winstpercentage had van 53,45% en Yolanda Oomen 53,28%. Bij de heren was het verschil wat groter. Derde was Alle Hosper met een winstpercentage van 62,71%, tweede was Geert Hoekstra met een percentage van 73,56%. Winnaar was Hans de Jong met 75,40%. Gefeliciteerd!