Nieuws

2024

Combinatie Drachten – Sneek wint het BOB Keukenbouwer Open Voorjaarstoernooi
Op een bijna zomerse zaterdag 13 april jl. kwamen dertig teams hun spelkwaliteiten laten zien in het eerste van de twee jaarlijkse open toernooien van Skarboule. Uit allerlei windstreken hadden de deelnemers zich aangemeld en al vroeg stond het naastgelegen veld vol met auto’s. Skarboule was er klaar voor. De koffie stond klaar, de penningmeester inde het deelnemersgeld en per team werd een nummerkaartje van tafel gekozen.
Van Skarboule deed ook een aantal deelnemers mee: Anne en Jeltsje Wever, Geert Hoekstra en Yolanda Oomen, Hans de Jong en Ton den Ouden, Gerke Woudstra, Klaas Hoekstra en Roel Plantinga, Jan van Aalderen en ten slotte Alle Hosper en een van onze nieuwste leden Hinke Jansma.
In de ochtend werden de eerste twee partijen gespeeld op basis van loting. De verschillen waren wisselend in de eerste ronde. Twee partijen werden gewonnen met 13-12, maar ook meerdere partijen eindigden in 13-1, 13-2 of 13-3. In de tweede ronde waren de verschillen groot, een enkele partij werd met 13-0 gewonnen. De beste uitslag voor het verliezende team in die ronde was 13-9.
Daarna was het tijd voor een kopje heerlijke, zelfgemaakte soep en een gehaktbal. Even tijd om bij te komen dus. ’s Middags werden de drie volgende partijen in zeven verschillende poules gespeeld: A1, A2, A3, B1, B2, B3 en C. In elke poule waren twee prijzen te verdienen, behalve in poule C waar het om drie prijzen ging.
In de poule A1 waren de verschillen over het algemeen beduidend kleiner op een enkele uitschieter na. Er werd hard gestreden, geconcentreerd gespeeld en veel gemeten. Regelmatig moest er iemand bij een partij gaan kijken welke boule ‘lag’. Eenmaal was zelfs niet duidelijk of het but helemaal uit was of net niet.
Nog één partij was bezig, de uitslagen werden intussen verwerkt. Toen de laatste uitslag binnen was en na een korte pauze werden de dames van de kantine bedankt voor de goede verzorging. De prijzen, gesponsord door BOB Keukenbouwer en Jumbo Joure stonden intussen klaar om uitgedeeld te worden. In poule A2 was het nog spannend wie er een prijs in ontvangst mocht nemen: twee teams hadden evenveel wedstrijden gewonnen en een gelijk saldo. Toen kwam het op het onderlinge resultaat aan.
Het toernooi werd gewonnen door Wiemer Altena en Harry Burmania. Zij waren de winnaars in poule A1 en daarmee de besten van het gehele toernooi.

Hieronder volgen de uitslagen van alle prijswinnaars:
Poule A1:
1e prijs: Wiemer Altena en Harry Burmania (Drachten – Sneek)
2e prijs: Minke de Meer en Titie Altena (Drachten)
Poule A2:
1e prijs: Yolanda Oomen en Geert Hoekstra (Joure)
2e prijs: Hans de Jong en Ton den Ouden (Joure)
Poule A3:
1e prijs: Ineke Hilverink en Bouw Jan Bouma (Sneek)
2e prijs: Eric vd Sluijs en Daan Conijn (Zuid-Scharwoude)
Poule B1:
1e prijs: Gerrit Rijpstra en Henk Bouma (Ternaard)
2e prijs: Frank Duijn en Ilse Duijn (Zuid-Scharwoude)
Poule B2:
1e prijs: Wiebe de Hoop en Johannus Akkerman (Lemmer)
2e prijs: Klaas Hoekstra en Roel Plantinga (Joure)
Poule B3:
1e prijs: Geke Zijlstra en Jan Willem Faber (Menaam)
2e prijs: Gerard Rookhuizen en Nico Nauta (Sneek)
Poule C:
1e prijs: Annemarie Koehoorn en Joop Middelbos (Mildam)
2e prijs: Alie vd Galiën en Johan vd Weg (Ternaard)
3e prijs: Jan van Aalderen en Paul Piël (Joure – Assen)


Lentetoernooi op donderdag 21 maart
Het was een prachtige dag. Het weer werkte mee, beetje fris, maar droog. Een grote opkomst met 37 deelnemers en spannende partijen. Zoals wel vaker waren sommige partijen snel afgelopen, maar bij andere partijen moest de bel het einde forceren. Na de eerste ronde stond de koffie en thee klaar met natuurlijk een flinke plak cake. De een klaagde intussen even hoe slecht het ging, de ander vertelde trots hoe goed het ging.
Al gauw was het tijd voor de tweede ronde. Bij drie partijen was het verschil groot met 13 – 0 of 13 – 1. Maar bij de meerderheid was er meer evenwicht en werd er niet dik gewonnen of verloren. Tineke was helemaal in de wolken, omdat ze samen met Anneke heel dik van Yolanda en Julius won. “Dat mag wel in de krant!” zei ze. Nou, bij deze dus. Het is haar gegund.
Weer even bezinnen of napraten of bijpraten na die tweede ronde en een hartversterkend kopje thee en zo…. Hoe gezellig het ook is in de kantine en op het terras, er moet nog een derde ronde worden gespeeld! Weer loten dus.
Eén partij eindigde in 13 – 12. Dat was ongemeen spannend! Ook een paar andere partijen waren heel spannend, met name op baan 1. Daar lag extra grind op en dat was lastiger spelen.
Na die derde ronde was het wachten op de uitslag onder het genot van een drankje en een nootje. De winnaars werden voorzien van een mooi vleespakket of een kilo kaas. De aanmoedigingsprijs was een blikje knakworst. Die gingen naar Maaike Sietsma en Julius van de Werf.

Uitslag dames:
Ina van der Zaag, 3W16
Margot Berlijn, 2W8
Yolanda Oomen, 2W7
Etty de Haan, 2W6 (niet op foto)

Uitslag heren:
Joop Melchers, 3W27
Marten van der Pol, 3W7
Hans de Jong, 2W19
Roel Plantinga, 2W14


Snerttoernooi op donderdag 22 februari
Regen, regen en nog eens regen was de weersvoorspelling en harde wind. Het was spannend of het snerttoernooi in snertweer gespeeld zou moeten worden of niet. Onderweg naar de jeu de boulesbaan bleken de straten nog nat te zijn, maar gelukkig was er geen regen te bekennen. Het was al vroeg druk bij de baan. De meesten hadden zich al ruim voor tijd ingeschreven en genoten van een kop koffie of thee met cake. Na een welkomstwoordje van de voorzitter ging de eerste ronde met partijen van start.
Er was geloot wie met wie tegen welke tegenstanders zouden spelen. Met 36 deelnemers was het druk op de baan. De eerste partijen waren al binnen een half uur klaar. Toch waren de meeste teams wel aan elkaar gewaagd. De laatste partij was nog net binnen de tijd klaar en was ongekend spannend. En over het weer werd niet geklaagd! Zelfs de zon kwam af en toe door.
Zoals bij een snerttoernooi hoort, werd er tussen de middag snert gegeten. Met volop snert en roggebrood met spek erbij kon ieder zich tegoed doen. Met maar net een toetje achter de kiezen was het tijd voor de tweede ronde. Om drie uur zou het gaan regenen… We moesten opschieten.
Tijdens de tweede ronde waren de verschillen iets groter. Ook nu weer een paar korte partijen en een enkele lange partij. Het bleef spannend. Gauw even een kop koffie of thee tussendoor en op naar de derde ronde. De lucht werd al wat donkerder en de wind deed aardig mee. Ook hier waren de verschillen groter dan tijdens de eerste ronde. Daardoor bleef het spannend wie er net wel of net niet in de prijzen zou vallen.
Na het rekenwerk en het dankwoordje aan de dames die ons weer zo goed verzorgd hadden de hele dag, werden de prijzen uitgereikt. Een heerlijk pakket van Bakkerij Hallema werd aan de gelukkigen uitgereikt door de toernooileider, die samen de andere leden van de toernooicommissie op hun beurt weer bedankt werden voor een druk bezocht en gezellig toernooi. Nog net voor de bui gingen we naar huis. Zie ook de foto’s op de fotopagina.

Uitslag dames:
1. Jeltsje Wever, 3W19
2. Gerry Plantinga, 3W12
3. Annie Woudstra, 2W11
4. Yolanda Oomen, 2W8

Uitslag heren:
1. Alle Hosper, 3W32
2. Geert Hoekstra, 3W26
3. Hans de Jong, 3W22
4. Foppe Hofstra, 3W19


Omrop Fryslân zond op 6 februari Hea! uit waarin ons oudste lid Sjoerd Holtrop de hoofdrol speelde. Wil je die uitzending zien? Klik dan hier.

Op een prachtig zonnige, maar frisse donderdag 25 januari speelden de leden van onze club drie partijen tijdens het Wintertoernooi. Zoals wel vaker, waren de wedstrijden soms heel gauw afgelopen en konden die deelnemers al aan de koffie en cake. Slechts één partij moest worden afgebroken door het belsignaal, teken dat het spel nog mochten worden afgemaakt, ook al kwam de stand niet op de winnende 13 punten uit. Die partij kwam tot een verrassend einde. Hij werd op het nippertje gewonnen door het team dat de partij eigenlijk al verloren had zien gaan.
Even uitrusten dus, kopje koffie, kopje thee, plakje cake.
Al snel hingen alle naambordjes weer op het afhangbord, zodat iedereen aan de tweede partij kon beginnen. Ook daar was er weer veel verschil tussen de partijen. De een was in een wip klaar, de ander wierp geconcentreerd en rustig tot de winst binnen was.
Weer even pauze om op te laden voor de derde partij. De voorspelling was dat het rond vijf uur zou gaan regenen. Voor die tijd wilden we natuurlijk graag klaar zijn! De laatste twee teams stonden nog op de baan toen de eerste spettertjes kwamen. Daar lieten ze zich niet door weerhouden, dus er werd moedig doorgespeeld tot er een team de overwinning behaalde.
Intussen stonden de versnaperingen al op de tafeltjes op het terras. De partij nog even doornemen of gewoon gezellig bijkletsen, terwijl de wedstrijdcommissie hard bezig was om de uitslagen te berekenen. De prijzen werden onder applaus uitgereikt en de foto van de winnaars werd genomen. De aanmoedigingsprijzen gingen naar Ina van der Zaag en Meine Buitenwerf. Iedereen werd bedankt voor hun deelname en de organisatie werd bedankt voor weer een geslaagde dag. Zie ook de foto’s op de fotopagina.

Uitslag dames:
1. Margot Berlijn, 3W7
2. Hinke Jansma, 2W12
3. Etty de Haan, 2W10
4. Jeltsje Wever, 2W3

Uitslag heren:
1. Roel Plantinga, 3W32
2. Klaas Hoekstra, 3W27
3. Paul Gadiot, 3W19
4. Marten van der Pol, 3W18


Op dinsdag 23 januari kwam Omrop Fryslân bij onze club langs. Ze kwamen opnamen maken van ons oudste lid, Sjoerd Holtrop, die afgelopen december 102 jaar oud geworden is. Hij staat nog regelmatig op de baan en wil nog net zo graag winnen als 50 jaar geleden!


Op 2 januari had onze club een nieuwjaarsbijeenkomst. Er werd eerst één partij gespeeld, maar helaas viel die deels letterlijk in het water. Rond drie uur was een groot deel van onze leden aanwezig in de kantine waar we werden toegesproken door onze voorzitter Hans de Haan. Hij wenste iedereen een mooi nieuw jaar met veel speelplezier. Ook verwees hij nog even naar de aanstaande verbouwing/verduurzaming van ons clubgebouw. Die zal dit jaar dan toch echt een aanvang nemen. Daarna werden de clubkampioenen van 2023 bekend gemaakt door Roel Plantinga. Bij de dames is Ina van der Zaag kampioen geworden met 82 gespeelde wedstrijden en een winstpercentage van 61% en bij de heren was dat Hans de Jong met 72 gespeelde wedstrijden en een winstpercentage van 77,8%. Daarna werd er geproost op het nieuwe jaar en op de clubkampioenen. Zie ook de foto’s op de fotopagina.

2023

Kersttoernooi op donderdag 14 december
Wat een prachtige dag! Niet alleen het weer werkte bijzonder goed mee; het was redelijk zacht en het regende niet!
Zoals gebruikelijk heette de voorzitter iedereen welkom en met name de nieuwe leden die zich in groten getale hadden opgegeven. Voorzitter Hans en zijn vrouw Etty trakteerden op een heerlijk stuk kerstbrood bij de koffie bij binnenkomst om half elf.
De partijen hingen al klaar op het bord, dus we konden mooi om elf uur aan de bak. Het waren over het algemeen partijen zonder hele grote verschillen, zoals bleek uit de uitslagen 13-11, 13-12, 13-9, 13 7 en een enkele 13-5 of 13-4. Eén partij was nog bezig toen de bel ging na 55 minuten. Het werd 11-11. De laatste mène moest de uitslag brengen. Het werd na een heel spannende en gelijk opgaande partij uiteindelijk 13-11.
Tijd voor de lunch en wát voor een lunch! Groentesoep, tomatensoep, stokbrood (van Bakkerij Hallema) met kruidenboter, heerlijke zalm- en huzarensalade en een toetje als vanouds: vlaflip met een toefje slagroom.
Voldaan en tevreden ging iedereen de tweede ronde in. Daar waren de verschillen groter met allerlei uitslagen van 13-1 tot 13-12. De ene partij was daardoor al snel klaar, terwijl de andere nog niet halverwege was.
Na nog een kop koffie of thee ging ook ronde drie van start. Ook daar waren bij de uitslagen grote verschillen te zien, maar minder dan in de tweede ronde.
Na de drie partijen zat het toernooi wat spelen betreft erop. Nu even zitten, bijkletsen en een drankje in een zeer sfeervolle ambiance. Een paar leden van onze club had de kantine en het terras al in eerder in kerstsfeer gebracht! Het was gezellig en vol op het terras.
Hoe zouden de prijzen nu weer verdeeld worden? Na het invoeren van de uitslagen in de computer en de telling door Gerke en Foppe werden de prijzen verdeeld door Roel. Verrassend en een extra aanmoediging voor onze nieuwe leden was dat zij vier van de twaalf prijzen wonnen!
Natuurlijk moesten er ook mensen bedankt worden voor al het werk dat verricht is voor dit toernooi. Dat waren voor de goede verzorging deze dag Tineke, Janny en Gerda. Zij kregen mooie Amaryllistakken. Verder werd de toernooicommissie Roel, Gerke en Foppe bedankt. Tjallie, Annie en Etty werden bedankt voor de heerlijke salades die zij hadden verzorgd en mooi hadden opgemaakt. En natuurlijk werd ook iedereen bedankt voor deelname en het laten slagen van dit toernooi!
De aanmoedigingsprijzen gingen naar Mieke Kielstra en Geert Hoekstra.

Uitslag:
1e plaats: Gerke Woudstra, 3W22
2e plaats: Klaas Hoekstra, 3W19
3e plaats: Schelte Yntema, 3W13
4e plaats: Joop Melchers, 2W18
5e plaats: Etty de Haan, 29
6e plaats: Marten vd Pol, 2W9
7e plaats: Cobie van der Wal, 2W8
8e plaats: Antsje Knijn, 2W8
9e plaats: Jenny Bethlehem, 2W7
10e plaats: Foppe Hofstra, 2W6

Zie ook de foto’s op de fotopagina.


Najaarstoernooi op dinsdag 14 november
De weergoden leken ons heel goedgezind! De middag van ons clubtoernooi begon zonnig en droog. De voorzitter heette iedereen welkom. De indeling van de partijen hing al op het bord, dus we konden al gauw aan de slag. Zoals wel vaker was een enkele partij al snel afgelopen, terwijl de andere partij door de bel werd beëindigd.
Een warme kop koffie of thee met een heerlijke plak cake versterkte de inwendige mens om daarna weer klaar te staan voor de tweede partij. Daarin moesten sommige relatief nieuwe leden het afleggen tegen de meer geoefende spelers. De sfeer was er overigens niet minder om.
Na de tweede pauze moest iedereen weer héél gauw van start, want er dreigde regen aan te komen. Zo gezegd, zo gedaan. Iedereen stond goed en wel op de baan, toen het begon te regenen… Helaas, in de soms stromende regen werden de partijen gespeeld. Sommigen waren – in dit geval gelukkig – snel klaar, anderen wilden tot het gaatje gaan. Uiteindelijk kwamen de die-hards als verzopen katjes binnen.
De standen werden genoteerd en de toernooicommissie boog zich over de uitslagen. Intussen werd een biertje en een wijntje gedronken en gezellig gekeuveld. De kantine was goed bevolkt met spelers en supporters!
Voor de uitslag kwam, werd de toernooicommissie en degenen die ons zo goed hadden verzorgd, Tineke en Gerda, bedankt met een bos rozen. Ook benadrukte de voorzitter dat het geweldig was dat Skarboule er veel nieuwe leden bij gekregen heeft en dat er nu zoveel nieuwe leden meededen aan het toernooi!
Toen kwam de uitslag, voor de dames en de heren. De winnaars kregen allen een mooie theedoos met inhoud. Zie ook de foto’s op de fotopagina.

Dames:
1e plaats: Yolanda Oomen, 2W 18
2e plaats: Etty de Haan, 2W 6
3e plaats: Cobie van der Wal, 2W 2
4e plaats: Anneke van der Linden, 2W -1
5e plaats: Anneke Annema, 1W 1

Heren:
1e plaats: Anne Wever, 3W 29
2e plaats: Geert Hoekstra, 3W 16
3e plaats: Hans de Haan, 2W 15
4e plaats: Ton den Ouden, 2W 9
5e plaats: Alle Hosper, 2W 9

2W 9 = twee winstpartijen met een saldo van 9 punten.


Bekertoernooi tegen The Flying Boules op dinsdag 24 oktober
Het zag er uit als een druilerige dag. Toch konden we droog beginnen. Onze voorzitter Hans de Haan heette iedereen welkom en wenste iedereen een fijne speeldag toe. In de ochtend werd door de veertig deelnemers één partij gespeeld. De koppels werden samengesteld door het kiezen van een speelkaart: zwart voor Joure, rood voor Emmeloord. De teams zochten de juiste baan op en tosten wie er mocht beginnen. Zoals wel vaker gebeurt, waren er een paar partijen al snel beslist. Bij één partij vorderde het slechts met puntje voor puntje. Een grote achterstand van de leden van The Flying Boules werd langzaam ingelopen tot de stand uiteindelijk op 12-12 stond. De beslissende punt werd gegooid door The Flying Boules en daarmee wonnen zij deze partij.
Na de lunchpauze met heerlijke soep en een gehaktbal ging de tweede partij snel van start. Er dreigde namelijk regen aan te komen in de loop van de middag. Die tweede partij leverde dezelfde uitslag op als de eerste ronde: 8-2 voor Skarboule.
Al snel werd de derde partij gespeeld, helaas deels in de regen. Deze ronde liep voor The Flying Boules iets beter af, maar niet goed genoeg om de beker weer in handen te krijgen. De einduitslag was 21-9 voor Skarboule. De voorzitter van The Flying Boules bedankte Skarboule voor de gastvrijheid en de gezellige dag en overhandigde de wisselbeker aan de voorzitter van Skarboule. Volgend jaar gaat de beker sowieso weer naar Emmeloord, want daar wordt het volgende bekertoernooi gespeeld. Zie de foto’s op de fotopagina.


Jouster Merke toernooi op 30 september
Hoewel het toernooi pas om tien uur begon, stonden de eerste deelnemers al om half negen voor de deur. Het weer zag er goed uit en iedereen had er zin in.
Alle deelnemers werden welkom geheten door de voorzitter Hans de Haan. Daarna gaf Gerke Woudstra een toelichting op de indeling en het poulesysteem. Ook vertelde hij dat het gehele inleggeld besteed werd aan prijzen. Supermarkt Jumbo in Joure legde daar ook nog eens per team drie euro bij. Dat betekende heerlijke prijzen met lekker vlees.
Iedereen team had een nummer gekozen en ontving voor aanvang van de wedstrijden een kaartje waarop twee voorgelote wedstrijden stonden. Die werden ‘s ochtends gespeeld. Na de lunch werden er drie wedstrijden gespeeld in vijf poules. In iedere poule zaten vier teams, behalve in de laatste poule. Die bestond uit zeven teams.
In de ochtendpartijen was het afwachten wie tegen wie zou spelen. Er werd in overleg met de teamgenoot en geconcentreerd gespeeld. Dat leverde mooie partijen op, met in de eerste ronde een paar partijen die eindigden in een eindstand 13-12. En soms kon een team nog zo goed spelen, maar werden ze toch met grote cijfers verslagen.
De tweede ronde was iedereen warm gespeeld en waren de verschillen iets minder groot over het algemeen. De eindstand van die twee partijen bepaalde in welke poule een team terecht kwam.
En toen was het pauze. Tijd om weer even bij te kletsen met oude bekenden. De lunch met soep en gehaktbal en eventueel een zelf meegebracht broodje gaf de nodige energie voor de middagpartijen. Ook die partijen werden in goede sfeer en op een sportieve manier afgewerkt.
Al met al was het een prachtige dag, met een mooi deelnemersveld, heerlijk weer, lekkere prijzen en veel gezelligheid. Na de prijsuitreiking ging iedereen tevreden huiswaarts. Zie ook de foto’s op de fotopagina.

Uitslag
Poule A1

 1. Wiebe de Hoop en Johannus Akkerman, 5W33: Winnaars van het toernooi.
 2. Eric vd Sluis en Frank Duijn, 3W18

Poule A2

 1. Teake Dijkstra en John Krol, 4W21
 2. Nico Nauta en Annie Schurer, 4W15

Poule A3

 1. Joop Middelbos en Annemarie Koehoorn, 3W28
 2. John Scheffer en Jaap Smit, 3W16

Poule B1

 1. Sytse Visser en Bertus Westerveen, 4W19
 2. Geert Hoekstra en Hans de Jong, 3W4

Poule B2

 1. Wiepie de Boer en Roel Plantinga, 4W18
 2. Ineke Hilverink en Bow Jan Bouma, 3W-2

Poule B3

 1. Martin en Hannie Harder, 3W14
 2. Ina vd Zaag en Sietske Nijboer, 3W4
 3. Ton en Carola den Ouden, 2W-13

Open dag op zaterdag 26 augustus
Het leek er in eerste instantie op dat de open dag in het water zou vallen. ’s Morgens tijdens de laatste voorbereidingen kwamen er nog pittige buien langs. Rond half een klaarde het op. Dat bleek het startschot voor een prachtige middag te zijn! Al snel na één uur druppelden de belangstellenden het terrein op, waaronder wethouder Luciënne Boelsma. Voorzien van een welkomstwoordje en een consumptiebon werd eenieder begeleid bij een viertal oefeningen ter voorbereiding op het jeu de boules spel. De beginselen werden uitgelegd: hoe houd je de boule vast en hoe werp je. Rollen of met een boogje gooien? Even oefenen op werpen op een bepaalde afstand, richten op een doel, een specifieke boule raken en bovenop een boule gooien. Het bleek niet zo gemakkelijk te zijn als het eruit zag.
Vervolgens kon men de meest ervaren spelers de verschillende technieken zien toepassen, waarbij er ook uitleg gegeven werd. Helaas, de regen gooide toen even roet in het eten. Tijd voor een lekkere kop koffie of thee met een stroopwafel! Na die pauze werd er een aantal partijtjes gespeeld met de belangstellenden met uitleg over techniek en tactiek. Intussen werden ook weer nieuwe bezoekers verwelkomd.
Het was een prachtige middag met ruime belangstelling en gezelligheid. We kijken met tevredenheid terug op een geslaagde open dag. Zie ook de foto’s.


Zomertoernooi op donderdag 10 augustus
Op deze donderdagmiddag vond het jaarlijkse zomertoernooi plaats. Vanwege de weersverwachting was het toernooi een week uitgesteld. Dat bleek een goede keus. Het was prachtig bouleweer, niet te warm of te koud en geen regen. We hadden een goed deelnemersveld. Een paar deelnemers speelden één of twee partijen, maar de meesten speelden er drie.
Zoals gewoonlijk werden we welkom geheten door onze voorzitter Hans de Haan en toernooileider Roel Plantinga. Er werden drie partijen gespeeld. Tijdens de eerste ronde waren sommige partijen vrij snel afgelopen. Bij één partij moest de bel eraan te pas komen: de stand op dat moment was 11-8. Daarmee kwamen de winnaars op een winst van 13-10.
Ook tijdens de tweede ronde ging het er vergelijkbaar aan toe en weer was er één partij met slechts één punt verschil net op tijd klaar.
Tussen de partijen door werd er gezellig bijgekletst en de sfeer zat er goed in.
Na de derde ronde werden de punten door Foppe Hofstra opgeteld en de prijzen in de vorm van een meerkleurige potchrysant uitgereikt. Voor de altijd prettige bediening in de kantine kreeg ons lid Janny Griep ook een potchrysant. En de toernooicommissie werd met een applaus bedankt.
Uitslag:
1e plaats: Jan van Aalderen, 3W26
2e plaats: Ton den Ouden, 3W25
3e plaats: Maaike Sietsma, 3W23
4e plaats: Jeltsje Wever, 3W18
5e plaats: Hans de Jong, 3W15
6e plaats: Tjallie Hofstra, 2W15
7e plaats: Yolanda Oomen, 2W12
8e plaats: Tineke Boersma, 2W10
9e plaats: Eelke vd Wal, 2W10
10e plaats: Alle Hosper, 2W9

En na deze vaak spannende strijd kregen we een heerlijk Chinees buffet. Dat kwam goed uit, want van zo’n heerlijke middag in de buitenlucht krijg je wel trek. Voor iedereen was er wel iets naar de zin, want er was een grote variatie aan Chinese gerechten. Als afsluiter kregen we nog een lekker ijsje. Het was een heel geslaagde middag. En het mag gezegd worden: complimenten aan Maaike Sietsma, die de derde plaats wist te veroveren, terwijl zij toch pas een paar maanden lid is!
Ook de foto’s van dit toernooi zijn op deze website te vinden.


Clinic bij Openbare basisschool De Brêge
Aan het eind van het schooljaar op 21 juli kregen ook de leerlingen van De Brêge een clinic van een viertal van onze leden. De leerlingen waren heel enthousiast en met z’n allen maakten ze er een mooie ochtend van!


Basisschool Twa Fjilden krijgt clinic bij Skarboule
Op 3 juli kreeg Skarboule twee keer een groep van tien kinderen van basisschool Twa Fjilden eveneens uit Joure op visite. Doel was om hen kennis te laten maken met het jeu de boulesspel. Tussen half een en twee uur werd er voor hen een clinic georganiseerd.
Na een korte inleiding werd er geoefend in het gooien van een jeu de boulesbal in een ring. Daarna werd het geleerde in de praktijk gebracht met een echt jeu de bouleswedstrijdje.
De leerlingen waren zeer gemotiveerd bezig en probeerden bij het onderdeel ‘de bal in de ring’ zoveel mogelijk punten te scoren. Best een moeilijk onderdeel. De meesten slaagden er toch in minstens één keer een punt te halen. Er waren ook kanjers bij die vijf of zes keer de bal in de ring wisten te gooiden.
Ten slotte werd er heftig gestreden bij het jeu de bouleswedstrijdje waarmee de clinic werd afgesloten. Skarboule wil Lieke Lubbers, verenigingsadviseur en project medewerker van Sportbedrijf De Fryske Marren, Tjenkje Haagsma, intern begeleider en leerkracht Jeltje Sikma, beiden van de Twa Fjilden heel hartelijk dank zeggen voor de voorbereidende werkzaamheden en begeleiding en Geert Hoekstra en Hans de Haan van Skarboule voor de instructie. Tot slot een bedankje van een meisje aan Geert Hoekstra na afloop van de clinic: “Dank u wel, meneer.” (Zie ook www.grootdefryskemarren.nl op 10 juli 2023)


Niet op vakantie toernooi op donderdag 29 juni
Om iets na enen gingen we van start na de welkomstspeech van Hans de Haan. De eerste ronde verliep voor een aantal dramatisch en voor hun tegenstanders dan weer heel goed. Een enkele partij eindigde in 13-11 of 13-8. Gelukkig was er in de eerste pauze een lekkere koek bij de koffie, van Aly Hosper want die was jarig!
De tweede ronde werd iets later begonnen vanwege een miezerig buitje dat overging in een korte maar flinke bui. Die rust deed onze deelnemers kennelijk goed, want in de tweede ronde waren de verschillen kleiner. Men kwam beter in het spel.
In de derde ronde eindigde geen enkele partij in 13-0, wat vooral in de eerste, maar ook in de tweede partij wel het geval was.

Uitslag van eerste naar vijfde plaats:

Aly Hosper, 2W12
Anneke Annema, 2W11
Etty de Haan, 2W5
Martha Miedema, 2W5
Corrie Hoogkamp, 2W0

Ton den Ouden, 3W27
Jan van Aalderen, 3W25
Klaas Hoekstra, 3W24
Anne Wever, 2W19
Jan Schokker, 2W9Op Koningsdag en Hemelvaartsdag is de baan gesloten.

Jouster boulers kampioen Voorjaarstoernooi op zaterdag 22 april
Zaterdag werd het jaarlijkse open Voorjaarstoernooi gespeeld. Met dertig koppels uit voornamelijk de noordelijke provincies werd tijdens vijf partijen gestreden om het kampioenschap. Het was een gezellig weerzien met ‘oude’ bekenden uit o.a. Sneek, Emmeloord, Lemmer, Ternaard, Drachten en Zuid-Scharwoude. Van Skarboule deden acht koppels mee: Wiepie de Boer en Roel Plantinga, Hans de Jong en Ina vd Zaag, Jeltsje en Anne Wever, de broers Oane en Klaas Hoekstra, Aly en Alle Hosper, Eelke vd Wal en Geert Hoekstra, Anneke Annema en Jan Schokker en Joop Melchers en Yolanda Oomen.

In de ochtend werden twee partijen gespeeld in de zon en warmte. ‘s Middags ging het toernooi verder op basis van de uitslagen van de eerdere partijen door middel van een poulesysteem. In de zeven poules waren de verschillen kleiner dan bij de ochtendpartijen. De eerste twee middagpartijen werden nog in de zon en met droog weer afgewerkt. Gelukkig waren de deelnemers niet van suiker, want de derde partij werd in de (stort)regen gespeeld. Slechts in twee poules was er één koppel dat alle vijf partijen had gewonnen. In de sterkste poule was dat het koppel Roel Plantinga en Wiepie de Boer. Zij werden daarmee kampioen.
Het was ondanks de regen tijdens de laatste partij een zeer geslaagd toernooi, waarbij de gemoedelijkheid van onze club werd geprezen, ook dankzij onze dames Cobie vd Wal en Janny Griep.

De uitslagen van de prijswinnaars
A1 eerste plaats: Wiepie de Boer en Roel Plantinga, 5W +32
A1 tweede plaats: Erik vd Sluis en Dirk Beemsterboer, 3W +16
A2 eerste plaats: Gerjan de Roos en Elly Prins, 5W +37
A2 tweede plaats: Teake Dijkstra en Jeroen de Vrij, 3W +2
A3 eerste plaats: Anne en Jeltsje Wever, 4W +13
A3 tweede plaats: John Knol en en Bindert de Vries, 3W +13
B1 eerste plaats: Bouwe Jan Bouma en Otte de Jong, 4W +14
B1 tweede plaats: Oane en Klaas Hoekstra, 2W +5
B2 eerste plaats: Gerrit Rijpstra en Johan vd Weg, 4W +20
B2 tweede plaats: Rint Schaap en Wiebe de Hoop, 3W +6
B3 eerste plaats: Willie Roelofs en Jannet vd Weg, 4W +9
B3 tweede plaats: Baukje Kroeze en Harrie Burmania, 2W +14
C1 eerste plaats: John Scheffer en Rien Kaman, 2W -1
C1 tweede plaats: Mart Bron en Jan Krol, 2W -10
C1 derde plaats: Geke de Wolf en Eva Somi, 2W -12


Drie euro toernooi op dinsdag 21 maart
Weliswaar kort na het vorige toernooi werd het Drie euro toernooi georganiseerd op dinsdag 21 maart, maar de belangstelling was er niet minder om. De hele ochtend had het nog geregend, dus er waren meerdere mensen die twijfelden of het wel door zou gaan. Na twaalven werd het droog en al gauw na aanvang van het toernooi kwam er af en toe zelfs het zonnetje door.
Er waren 30 deelnemers. Er was geloot en de eerste partij ging van start om één uur. De eerste partijen waren al snel klaar met een uitslag van 13-3. Bij de laatste partijen was het lang spannend en was de uitslag 13-12.
Na de eerste partij stond de koffie en thee klaar met een heerlijke plak cake van een jarig lid.
Ook tijdens deze ronde waren de verschillen weer groot. Er waren uitslagen van 13-11, maar ook van 13-1 en 13-3. En ook tijdens de derde ronde waren er korte en lange partijen. Bij verschillende partijen stond men eerst flink achter en haalde men ten slotte toch weer in. De een verloor nipt daarbij, de ander won met toch nog een aardig verschil. Kortom, het bleef hier en daar heel spannend.
Tijdens het wachten op de uitslag genoten we van een drankje en een borrelnootje. En toen was de uitslag daar! Wat waren die prijzen? In natura? Lekkere vlees- en kaasprijzen. De winnaar ging er met een heerlijke rollade vandoor, de laatste met twee gehaktballen. Beide niet verkeerd.
Na een bedankje voor Cobie vd Wal en Margot Berlijn voor bewezen diensten in de kantine en aan Roel en Gerry Plantinga en Foppe Hofstra voor de organisatie, de prijsuitreiking en een foto van de prijswinnaars, ging iedereen moe maar tevreden huiswaarts.


Boules en stamppot op donderdag 2 maart
Op donderdag 2 maart werd het jaarlijkse stamppottoernooi gespeeld met 29 deelnemers. De partij in de ochtend werd nog in de kou met een heel voorzichtig zonnetje gespeeld. Daarna kon men opwarmen met een keuze uit drie soorten stamppot: boerenkool, zuurkool en hutspot, met gehaktbal. ’s Middags werden er nog twee partijen gespeeld, nu in de volle zon. De boules werden in volle concentratie gegooid. Toch lukte het de een wel en de ander niet om daarmee succes te hebben. Aan het eind van de dag bleken er tien prijswinnaars te zijn die een appeltaartje kregen. De beste spelers kregen bovendien nog een bus slagroom erbij. Twee deelnemers kregen een aanmoedigingsprijs, een paar flinke muffins. Ook de dames van de kantine, Janny Griep en Cobie vd Wal, kregen een lekker appeltaartje. Roel Plantinga, de wedstrijdleider, werd ook bedankt met een presentje. Al met al kon er worden teruggeblikt op een gezellig toernooi.

 1. Ale Hosper, 3W23
 2. Ina vd Zaag, 3W10
 3. Ton den Ouden, 2W17
 4. Yolanda Oomen, 2W13
 5. Wiepie de Boer, 2W9
 6. Etty de Haan, 2W8
 7. Wietske Kerkhof, 2W8
 8. Anne Wever, 2W8
 9. Tjallie Hofstra, 2W5
 10. Gerke Woudstra, 2W10

Aanmoedigingsprijs:
Tineke Boersma, 0W-23
Mieke Kielstra, 0W-16


Snerttoernooi Dinsdag 24 januari was het weer zover… Het eerste toernooi sinds een paar jaar. De deelname was dit jaar groot, zo’n 46 boulers. Er werden drie wedstrijden gespeeld door middel van een toss-systeem, één voor de lunchpauze en twee erna. Er werd weer volop gestreden en vooraf, tussendoor en naderhand bijgekletst. Ook de catering was weer goed verzorgd: koffie, thee, cake, snert met roggebrood en katenspek, een drankje en borrelnootjes achteraf. Na afloop werden de prijswinnaars bekend gemaakt, de vier hoogst geëindigde dames en de vier hoogste geëindigde heren. Zij kregen allemaal een heerlijk pakket van Bakkerij Hallema.

De eerste vier dames waren:

 1. Sietske Nijboer, 3W17
 2. Tineke Boersma, 3W13
 3. Martha Miedema, 2W19
 4. Gerry Plantinga, 2W11

Bij de heren was de uitslag, met een gedeelde eerste plaats:

 1. Wiepie de Boer, 3W29
 2. Eelke vd Wal, 3W29
 3. Ton den Ouden, 3W28
 4. Douwe Terwisscha van Scheltinga, 3W21

Nieuwjaar Op 3 januari vond de eerste speeldag van het nieuwe jaar plaats. Er werd eerst een partij gespeeld en daarna vond de uitreiking plaats van de bekers voor de clubkampioenen van 2022 onder het genot van een hapje en een drankje. De uitslagen voor de eerste drie dames lagen heel dicht bij elkaar, met slechts tienden van een procent verschil. Sietske Nijboer bleek als hoogste geëindigd met een winstpercentage van 53,51%, terwijl Ina van der Zaag een winstpercentage had van 53,45% en Yolanda Oomen 53,28%. Bij de heren was het verschil wat groter. Derde was Alle Hosper met een winstpercentage van 62,71%, tweede was Geert Hoekstra met een percentage van 73,56%. Winnaar was Hans de Jong met 75,40%. Gefeliciteerd!