Nieuwsarchief

Nieuws van 2022

Op woensdag 9 november is ons zeer gewaardeerde lid Wietske van der Heide-Bekkema overleden. Zij was een van de leden die het langste lid waren van onze vereniging. Vanaf 1998 heeft zij zeventien jaar lang veel werk verzet in bestuursfuncties. In 2015 werd zij daarom als dank daarvoor uitgeroepen tot erelid. Daarna heeft zij nog tot 2021 de ledenadministratie verzorgd. We zullen Wietske missen en wensen haar familie veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.


Dinsdag 18 oktober leek een mistige, grauwe dag te worden voor onze jaarlijkse uitwisseling met The Flying Boules. Dit keer waren we te gast in Emmeloord. De mist trok al snel op en het werd een stralende dag. De banen van The Flying Boules lagen er pico bello bij. En wat een mooi complex! Mooi terras, goede kantine en een zeer gastvrije club. We speelden drie rondes. De eerste ronde gaf een stand van 6-4 voor Emmeloord, de tweede 6-4 voor Joure. De laatste ronde was daarom beslissend. Het was spannend tot het laatst. Ook die ronde werd beslist met een stand van 6-4 voor Emmeloord. En zo ging de wisselbeker voor het eerst sinds een aantal jaar weer naar The Flying Boules. Het is hen gegund. En volgend jaar komt de beker letterlijk en hopelijk ook figuurlijk weer naar Joure. Voor foto’s zie de fotogalerij. En op de website van The Flying Boules staat een uitgebreid verslag en (ook) leuke foto’s.


Op de zaterdag na Jouster Merke, 24 september, is ons open Jouster Merke toernooi gespeeld. Zo regenachtig als de dag begon, zo zonnig eindigde deze dag. Om half 10 was het al een drukte van belang bij de inschrijftafel. En intussen was er ook al een aantal spelers die even een balletje gooiden om de baan te leren kennen en de spieren los te maken. De 60 deelnemers kwamen uit de ‘buurt’, Joure, Sneek, Lemmer, Drachten, maar ook uit Ternaard, Urk, Emmeloord, Langedijk, Schoorl en Zwolle. ’s Ochtends werden er twee wedstrijden gespeeld, waarna op basis van de behaalde punten een poule-indeling werd gemaakt. Zoals altijd werd er met veel plezier gespeeld en de een iets fanatieker dan de ander. Bijna alle spelers waren uitgespeeld. Het was nog wachten op de uitkomst van de laatste partij in de hoogste poule. Minke de Meer en Tietie Altena uit Drachten moesten uiteindelijk hun meerderen erkennen in Wiemer Altena en Ed Meijer, ook uit Drachten. Wiemer en Ed waren daarmee kampioen van het Jouster Merke toernooi. De helft van alle spelers kon aan het eind van de dag een prijs in ontvangst nemen. Daarna ging iedereen tevreden naar huis.

Poulewinnaars
A1 – 1. Wiemer Altena & Ed Meijer, 2. John Scheffer & Rien Karman
A2 – 1. Jan van Aalderen & Hans de Jong, 2. Rint Schaap & Wiebe de Hoop
A3 – 1. Willie Roelofs en Jannet van der Weg, 2. Gerjan de Roos & Elly Prins
B1 – 1. Marten & Hannie Harder, 2. Roel Plantinga & Wiepie de Boer
B2 – 1. Sytze Visser & Bertus Westerveen, 2. John Knol & Bindert de Vries
B3 – 1. Anne & Jeltsje Wever, 2. Hans Freij & Yvon de Groot
C1 – 1. Roeland van Brenkelen & Feli van Balen, 2. Johan van der Weg & Gerrit Rypstra, 3. Joop Melchers & Yolanda Oomen


Op donderdag 22 september is ons voormalig lid, Anneke Wever-IJntema, echtgenote van ons lid Roel Wever, schoonzus van onze leden Anne en Jeltsje Wever, overleden. Zij heeft jarenlang ons clubblad gemaakt en was samen met Roel een bevlogen speelster bij onze club en op allerlei toernooien. We wensen Roel en de familie veel sterkte voor de komende tijd.


Eind juni was ons lid Tineke 50 jaar getrouwd met haar man. Op het zomertoernooi in juli kreeg zij een bos bloemen aangeboden ter ere van dit heuglijke feit. Zie hier.


Op 25 juni waren ons lid Rob en zijn vrouw 60 jaar getrouwd. Zij ontvingen (helaas pas achteraf) felicitatiekaartjes.


Op woensdag 11 mei jl. waren onze clubleden Aly en Alle 60 jaar getrouwd. Dat verdient een attentie! Daarom hebben ze tijdens het 3 euro toernooi een bloemetje ontvangen. Zie hier.


Skarboule houdt weer een Open Voorjaarstoernooi
Afgelopen zaterdag (21 april) werd voor het eerst sinds twee jaar weer een open jeu de boules toernooi gehouden bij Skarboule. De eerste deelnemers waren er al vroeg bij, we waren er klaar voor en de zon scheen uitbundig. Er hadden zich 28 teams van twee personen aangemeld uit Noord-Holland, de Noordoostpolder en Friesland. Op de veertien banen was het daarom een drukte van belang. Er werden ’s ochtends twee partijen gespeeld. Daarna kon men even bijkomen met een lekkere kop soep en een gehaktbal om vervolgens via een poulesysteem nog drie partijen te spelen in zeven poules. De ene partij was redelijk snel afgelopen, terwijl de andere partij gelijk opging en tot op het laatst spannend bleef. Er werd fanatiek gespeeld en er werd relaxed gespeeld, met plezier en uiteraard geconcentreerd.
In elke poule werden twee prijzen uitgedeeld aan de nummers één en twee. In de A1-poule, de sterkste poule dus, werden Erik van der Sluijs en Herman Soppe van Langedijker Pétanque Club Les Mille Îles uit Zuid-Scharwoude de winnaar (zie ook de Jouster Courant). Van de 28 teams deden er zeven teams uit Joure mee. Drie daarvan vielen in de prijzen, namelijk Geert Hoekstra & Ton den Ouden, Anne en Jeltsje Wever en Jan van Aalderen die met Bouwe Jan Bouma uit Sneek samen speelde. Al met al een zeer geslaagde en sportieve dag, waarin er ook ruimte was voor het ophalen van herinneringen aan bezoeken van elkaars club en voor nieuwe kennismakingen. Helaas staan niet alle winnaars op de foto.

Poulewinnaars
A1 – 1. Erik van der Sluijs & Herman Soppe, 2. Geert Hoekstra & Ton den Ouden
A2 – 1. Minke de Meer & Titie Altena, 2. Sytze Visser & Douwe Fabriek
A3 – 1. Marian Middelveld & Hiltje Laagland, 2. Ineke Hilverink & Tilly Gerritsen
B1 – 1. John Knol & Mario Lombosco, 2. Gerjan de Roos & Teake Dijkstra
B2 – 1. Jan van Aalderen & Bouwe Jan Bouma, 2. Marten Harder & Hannie Harder
B3 – 1. Anne Wever en Jeltsje Wever, 2. R. van Brenkelen & Hennie Visser
C1 – 1. Rint Schaap & Wiebe de Hoop, 2. Frans Schaaf & Nellie Schaaf


Op dinsdag 5 april is ons oud-lid Rindert Kramer op 74-jarige leeftijd overleden. Rindert was een trouw lid en vele jaren mederedacteur van ons clubblad. Hij verzorgde onder andere de interviews met nieuwe leden. Toen zijn slechte gezondheid hem parten ging spelen, besloot hij te stoppen met boulen en het redactiewerk. Als donateur bleef hij toch betrokken bij Skarboule.

Wie wint de wisselbeker? The Flying Boules of Skarboule?
Op 8 maart jl. is het jaarlijkse toernooi tegen The Flying Boules uit Emmeloord gespeeld. Het ging om de wisselbeker die op dat moment in bezit was van Skarboule uit Joure.
Om tien uur stipt kwam een delegatie van 19 mensen uit Emmeloord aan. Ze werden hartelijk onthaald met koffie of thee en cake.
Er werd in drie rondes gespeeld, in random koppels per club. De uitslag van de eerste ronde was in het nadeel van Joure: 4-6. Joure had wat in te halen!
Tussen de middag werd iedereen die wilde, voorzien van heerlijke, zelfgemaakte groenten- of tomatensoep. Ook de gehaktballen vonden gretig aftrek.
Gesterkt door de heerlijke soep begon de eerste middagpartij. De soep en de gehaktballen hadden kennelijk geholpen: uitslag 8-2 voor Joure.
Na de koffiepauze werden opnieuw de kaarten geschud en opnieuw getrokken, letterlijk en figuurlijk: Joure voerde ook deze keer het aantal winstpartijen aan: 6-4.
Er werden spannende partijen gespeeld, er werd serieus gespeeld, maar uiteindelijk was toch de gezelligheid het belangrijkste en dat zat wel goed!
Joure won dit keer met 18-12. De wisselbeker blijft dus in Joure, tot The Flying Boules in oktober revanche gaan nemen…
The Flying Boules bedankten onze club hartelijk voor de gastvrijheid en zoals een van hun leden zei: “We vonden het onnodig om de beker mee te nemen naar Emmeloord als jullie hem toch naar Emmeloord komen brengen in oktober!”

Roel Cnossen
Op 8 februari jl. is ons zeer gewaardeerde lid en vriend van ons lid Ina, Roel Cnossen, na een mooi leven overleden. Op maandag 14 is afscheid van hem genomen. We wensen zijn familie en Ina veel sterkte bij dit verlies.

Nieuws van 2021

De clubkampioenen van 2021 zijn bekend. Voor het eerst is Cora van Schuppen clubkampioen geworden bij de dames. Zij was verbaasd en verrukt toen ze de beker uitgereikt kreeg door wedstrijdleider Roel Plantinga (zie hier de foto).
Ook bij de heren was er dit jaar weer een clubkampioen, namelijk Wiepie de Boer. Al enige jaren op rij is hij niet te verslaan. Toch is het ieder jaar weer afwachten of het wel lukt natuurlijk. Ook hij kreeg een beker uit handen van wedstrijdleider Roel Plantinga (zie hier de foto).
Later dit jaar, als de boulesbanen weer ‘normaal’ in gebruik zijn, krijgen zij beiden de wisselbeker uitgereikt.

Hoe bijzonder is het dat een vereniging nog een lid heeft die 100 jaar oud wordt! Skarboule vindt dat in ieder geval wel. Op 29 december 2021 heeft ons oudste lid Sjoerd Holtrop, die inmiddels nog dichterbij zijn geliefde jeu de boulesbaan woont, die mijlpaal bereikt. Zoals wel vaker bij 100-jarigen stond ook over Sjoerd een leuk stukje in de Jouster Courant. Zie hier.

Op vrijdag 10 december is in klein verband afscheid genomen van Wietske van der Heide als bestuurslid (zie hier de foto). Wietske is in 1998 als bestuurslid gekozen en heeft toen het secretariaat op zich genomen. Dat heeft zij zeventien jaar gedaan. Hiervoor is zij in 2015 beloond met het erelidmaatschap. Daarna heeft Wietske nog tot voor kort voor de ledenadministratie gezorgd en was ze vaak te vinden bij de onderlinge toernooien waarvan zij de uitslagen verwerkte. Wietske, ontzettend bedankt voor je vele werk en je tomeloze inzet.

En ook dit jaar vieren een paar echtparen hun 50-jarige huwelijk. Op 21 december 2021 waren onze leden Marijke en Julius van de Werf 50 jaar getrouwd. Ondanks de lockdown kregen zij mooie bloemen van Skarboule. Zie hier de foto.

Op 26 november 2021 waren onze leden Tjallie en Foppe Hofstra 50 jaar getrouwd. Natuurlijk kon dat niet voorbij gaan zonder een mooie bos bloemen van Skarboule. Zie hier de foto.

Op 23 september 2021 werd het Jouster Merke toernooi in clubverband gehouden. Ook dit jaar weer geen groot open toernooi dus. Er werden drie partijen gespeeld met een koffiepauze met oliebol tussen de eerste twee partijen en een pauze met hapjes tussen de tweede en derde partij. Ondanks de weersvoorspellingen was het een prima dag met slechts een paar druppels regen. Na het rekenwerk van Wietske van der Heide maakte Roel Plantinga de uitslagen bekend en werden de prijzen uitgereikt na een bedankje aan de organisatie.

Op 16 augustus 2021 is ons zeer trouw lid, Piet van der Werff, op 89-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn echtgenote was Piet al jaren een zeer actief lid van Skarboule. Hij was een van de mede-oprichters van ‘zijn’ Skarboule. We wensen zijn vrouw en kinderen heel veel sterkte met dit verlies.

Op 19 augustus 2021 is er weer een clubtoernooi georganiseerd. Het was een regenachtige, maar gezellige middag, zie foto. De winnaars staan natuurlijk op de foto, klik hier. Zij kregen een mooie bolchrysant.

Op vrijdag 14 mei werd ons lid Roel Wever 90 jaar oud. Als verrassing hadden zijn kinderen geregeld dat hij en zijn vrouw Anneke (ook lid van Skarboule) met een Landauer met twee prachtige paarden werden opgehaald voor een rondrit door Joure. Het eindpunt was onze Jeu de Boules baan, waar zij nog een partij konden boulen. Onderweg stonden een aantal van onze leden langs de weg om naar Roel en Anneke te zwaaien als felicitatie. Klik hier en hier en hier en hier en ten slotte hier voor de foto’s.

Nieuws van 2020

We hebben veel gouden echtparen dit jaar! Op de valreep van 2020 waren Netty, onze bekende clubbladredactrice, en haar man Albert Landstra 50 jaar getrouwd. De Friese vlag hing daarom uit en Gerry en Annie brachten hen uit naam van alle Skarboulers een mooie bos bloemen. Klik hier en hier voor de foto’s.

Vrijdag 11 december waren onze leden Jeltsje en Anne Wever 50 jaar getrouwd. Ook aan hen werd een mooie bos bloemen bezorgd natuurlijk. En even poseren hoort er ook bij. Van harte gefeliciteerd! Klik hier en hier en hier voor de foto’s.

Op donderdag 5 november zijn onze leden Annie en Gerke Woudstra 50 jaar getrouwd. Een groot feest kan niet in deze tijd, maar een bloemetje mag op zo’n dag niet missen natuurlijk. Van harte gefeliciteerd! Klik hier en hier en hier voor de foto’s.

Op woensdag 14 oktober waren onze voorzitter Hans de Haan en zijn vrouw Etty 50 jaar getrouwd. Van harte gefeliciteerd! Klik hier en hier voor de foto’s.

Van donderdag 1 oktober 2020 tot en met 13 oktober zijn de wedstrijduitslagen weer genoteerd.

Op donderdag 24 september 2020 werd het Jouster Merke toernooi georganiseerd. Dit keer werd het een onderling toernooi en geen groot open toernooi. De eerste dertien leden kregen een heerlijk vleespakket van de Jumbo. Voor drie leden was er een aanmoedigingsprijs.

Rindert Kramer heeft afscheid genomen als redactielid van Skarboule. Hartelijk dank voor al je werk en je leuke verhalen voor Skarboule, Rindert!

Op 5 september 2020 is ons zeer gewaardeerde lid Jan Hijlkema overleden. We zullen hem missen.

Op dinsdag 18 augustus werd er weer een onderling toernooi georganiseerd, het drie euro toernooi. Alle deelnemers ontvingen een prachtige bolchrysant.

Op 25 juni 2020 speelden we voor het eerst weer jeu de boules sinds de coronacrisis is uitgebroken, uiteraard met aangepaste banen en regels.

De ledenvergadering vond dit jaar online plaats. Gerrit Wolthoff werd zonder tegenstemmen gekozen tot secretaris.

Zoals iedereen in Nederland en de rest van de wereld wordt Skarboule getroffen door de coronamaatregelen. De uitgebreide regels zijn hier te lezen.